Supermarktspecialist

specialistlogo.png
Afbeelding
Unknown.jpeg

Gerard Rutte krabbelt weer op

Geplaatst op 29 juni 2017 om 13:35 door Simone Tuinenburg

698 keer gelezen

Onder de kop "Gerard Rutte krabbelt weer op" staat er deze maand in de FoodPersonality een uitgebreid artikel over Gerard. Hij vertelt hierin openhartig over het ongeluk en het afgelopen jaar, waarin hij alles op alles heeft gezet om er weer bovenop te komen.

Gerard Rutte krabbelt weer op
Gerard Rutte, columnist in ons blad, bekend als ‘supermarktdeskundige’ op tv en leverancier van instore-communicatie (‘Uwsupermarkt’), is weer aan het opkrabbelen.

Door: Gé Lommen Foto’s: Rein van Zanen

Aan het opkrabbelen, wat houdt dat in?

“De column ‘Ruzie met Rutte’ zullen we voorlopig stopzetten. Gerard Rutte heeft een ernstig fietsongeluk gehad en is aan het revalideren. Het is op dit moment niet te zeggen wanneer hij als columnist terugkeert in dit blad.” Dat meldden we vorig jaar in de juli-augustusuitgave van dit blad, meer wisten we toen ook niet. Alleen dat hij een enorme smak had gemaakt.

Wat was er gebeurd?
Gerard Rutte is voor velen de grote onruststoker in ons blad (voor de branche, althans), de man die er niet om maalt om als columnist bedrijven en personen de maat te nemen. Rutte is ook de man die zo af en toe wel eens wat kwam uitleggen in het tv-programma Kassa. Rutte is de man die een boek schreef over (de ondergang van) Laurus. En hij is de man achter ‘Uwsupermarkt’, bedrijf voor interactieve digitale communicatie in supermarkten, zowel bij ketens als bij ondernemers en franchisers. Rutte was ook jarenlang de hoofdredacteur van Food Trade Journal (ja, maar da’s al ver weg, hoor). Hoe dan ook, díe Gerard Rutte, pakte in mei vorig jaar, ’s morgens vroeg tijdens Moederdag, weer eens zijn wielrenfiets om een rondje te rijden. Dat deed hij wel vaker. Dit rondje pakte heel anders uit. Rutte en een andere wielrenliefhebber knalden hard tegen elkaar. Die ene man had bijna niks. Hier en daar een schrammetje. Rutte werd echter met een traumahelikopter afgevoerd. Daarna lag hij wekenlang in coma.

Een ingrijpende hersenbeschadiging was het grote gevolg van dat ongeluk. Een moeizame tijd, ten eerste voor zijn vrouw, Ans Meijer, die ook in de levensmiddelensector werkzaam is en die interimopdrachten doet bij retailers als Aholddochter Etos en Hema. En zeker ook voor hun drie zonen. Rutte kwam weer bij bewustzijn. Dat moet al een hele opluchting zijn geweest. Maar zijn brein was nog lang niet zomaar op het oude niveau, praten ging moeizaam, zijn geheugen was hij zo goed als kwijt, bij bewustzijn zijn kostte veel inspanning, zodat hij ook veel rust nodig had. Maandenlang revalideerde hij, in verzorgingstehuizen in het Noord-Brabantse Boekel en daarnain Wijk aan Zee. “In die maanden ben ik vaak kwaad geweest. Gefrustreerd”, zegt Rutte daar nu over. “Revalideren is vooral: dingen oefenen die vroeger als vanzelf gingen, o, daar werd ik helemaal wild van. Je moet vooral ook geduld hebben. Nou, geduld heb ik nooit gehad. Maar in zo’n kliniek moet je zelfs leren geduld te hebben met het krijgen van geduld. Kwaad was ik ook vanwege dat ongeluk. Dat zoiets zo gebeuren kan. En ik was natuurlijk ongerust over mijn eigen bedrijf.”

Die ongerustheid had hij zich echter kunnen besparen. Voor de medewerkers van UwSupermarkt was het wegvallen van eigenaar Rutte natuurlijk allereerst een schok, maar gaandeweg werd er kennelijk nog meer de schouders eronder gezet dan voorheen. Daarbij, Ans Meijer stortte zich ophet werk van Uwsupermarkt. En die ongerustheid had hij zich ook kunnen besparen nu hij de resultaten kent van een jaarlang Uwsupermarkt zonder hem: de omzet is nog nooit zo goed geweest, vertelt Rutte nu. Een vreemde gewaarwording, natuurlijk. Zonder hem presteerde het team (met zijn vrouw als achtervang) zoals het nog nooit…

“Nou, als dat de situatie is, zal ik er niet om malen. Maar in dat jaar is wel duidelijk geworden dat veel supermarkt ondernemers onze communicatiesystemen in hun winkels wilde hebben en ook onze activatieprogramma’s graag gebruikten. Dat is mooi en dat wekt vertrouwen voor de toekomst. Ik was het afgelopen jaar fysiek en geestelijk verre van solide, maar Uwsupermarkt bleek juist héél solide.”

Is Rutte nu helemaal weer ‘back on track’? Nee, zegt hij zelf. “Ik werk nu nog niet fulltime. De doktoren hebben me op een gegeven moment gewoon ontslagen, nu ongeveer twee maanden geleden. Ze zeiden: ‘dit is het, Gerard, meer kunnen we niet voor je betekenen.’ Waarmee ze bedoelden: dit is het niveau van waaruit ik thuis zelf het herstel moet oppakken. Ik ben ergens wél weer helemaal de oude, maar ook ergens weer níet.”

Je praat iets onduidelijker dan voorheen, maar gelukkig wel wat rustiger…
“Ja, praatte ik vroeger zo snel dan?”

Ik vond van wel. Niet zoals Matthijs van Nieuwkerk, maar toch.
“Nou ja, ik heb nog best moeite met duidelijk praten en goed articuleren. Maar als je kijkt naar waar ik vandaan kom, dan vind ik dat al geweldig zo. Ik heb ook nog moeite met goed nadenken: met beslissingen nemen waar veel argumenten voor versus tegen aan vastzitten. Ik kan ook niet meer drie dingen tegelijk doen, laat staan aan drie dingen tegelijk denken. En ik ben ook vaker nog moe, ik heb nog steeds veel rust nodig. Ik werk ook parttime nu, zeker als je dat vergelijkt met vóór die klap met de fiets. Dus: ik ben nu wel hier op de zaak, maar over een paar uur heb ik het weer helemaal gehad. Dit is al met al het niveau van nu, en vanaf nu moeten we maar zien of ik nóg verder stukje bij beetje herstel en mijn brein nog meer kan bevatten en verwerken. Daar heb ik wel vertrouwen in. Maar ik vind ook dat ik al een heel eind ben!”

Je wilt weer je oude rol helemaal op je nemen?
“Nee, voorlopig niet. Of niet helemaal. Ik moet mijn rol nog wel beperken. Dat is belangrijk voor mijn herstel. Maar zo kan het team ook de ruimt een de verantwoordelijkheid krijgen die zo goed is opgepakt afgelopen jaar. En er is nog wel iets: als ik niet meer uit die coma was gekomen, waren mijn jongens hun vader kwijt geweest. Je kunt je voorstellen dat ik nu anders tegen het leven aankijk dan voorheen.”

Wil je ooit weer gaan wielrennen?
“Ooit weer? Ik ben allang weer op de fiets gesprongen! Maar ja, ik ben een tijdje terug toch weer onderuit gegaan. Niet zoals toen, maar ik had wel weer meteen mijn arm in een mitella. Ik moet dus nog wel oppassen. En geduld hebben.”

En als klanten, zeg, AH-franchisers, PLUS-ondernemers etc. jou bellen en zeggen: ‘Gerard, kunnen we weer ‘s een kop koffie komen drinken!’ Dan…?
“Dan zijn ze van harte welkom. Kijk, we werken inmiddels voor veel formules, in totaal nu zo’n 600 supermarkten. Met systemen voor winkels en kantines, bij onder andere PLUS, Albert Heijn, Emté, Coop. En inmiddels zijn ook warenhuizen klant, zoals de Bijenkorf.”

Reageren